OPERATIONAL WORK – SECURITY – EFFECTIVENESS - Żebrowski, Andrzej (Administrative and Criminal Justice, 2015)
Operatīvais darbs ir sarežģīts plānošanas un īstenošanas process, kura ietvaros kompetenti un kvalificēti darbinieki, saskaņā ar normatīvo aktu prasībām, veic sarežģītus uzdevumus valsts iekšējās un ārējās drošības sfērā. Operatīvās darbības īstenošanas ietvaros ir jāievēro vairāki šādu darbību būtiski ietekmējoši principi. Šajā jomā īpaši svarīgs ir slepenības princips ne vien attiecībā uz īstenotajām darbībām, bet arī saistībā ar operatīvo darbinieku un operatīvās informācijas avotu. Nozīmīgi principi operatīvajā darbībā ir arī, piemēram, likumība, profesionālā ētika, procesa rakstiska forma, konfidencialitāte un objektivitāte.