OBJECTS DURABILITY UNDER PRESSURE DEPENDING ON BUILD STRUCTURE - Skabs, Elmārs Aloizs; Lipskis, Arturs; Rēvalds, Ritvars; Poplavskis, Elvijs; Kļaviņš, Dainis (HUMAN. ENVIRONMENT. TECHNOLOGY. Proceedings of the Students International Scientific and Practical Conference, 2019)
Pētījumā, izmantojot 3d printeri, tika printētas vienāda izmēra sagataves ( 30mm x 30mm x 12mm), taču ar dažādām uzbūves struktūras pildījumiem (zvaigzne, trīsstūtis, taisnstūris, sešstūris u.c) Tad sagataves tika ievietotas spiedes mašīnā, lai pārbaudītu to mehānisko izturību. Pētījuma mērķis ir noskaidrot, kurš no struktūras uzbūves veidiem ir visizturīgākais zem spiedes mehāniskas ietekmes uz sagatavi.Tika izmantotas šādas uzbūves struktūras – Zvaigzne, trīsstūris, taisnstūris, režģis, kubs, koncentriski apļi, sešstūris un astoņstūris. Pētījuma tika noskaidrots maksimālais spēka daudzums ņūtonos, kuru sagatave spēja izturēt. Kategorijā ar 20% aizpildījumu visizturīgākā bija sagatave ar zvaigznes struktūras uzbūvi. No trim mēģinājumiem vislielākais sasniedzamais spēks bija 11300N. Vidējais maksimālais spēks sasniedza 11066 N lielu spēku. Otra izturīgākā bija sagatave ar režģa struktūras uzbūvi. No trim mēģinājumiem vislielākais sasniedzamais spēks bija 10200N liels spēks. Vidējais maksimālais spēks sasniedza 9486N. Trešā izturīgākā sagatave bija ar sešstūra struktūras uzbūvi. No trim mēģinājumiem vislielākais sasniedamais spēks bija 8910N liels spēks. Vidējais maksimālais spēks no trim mēģinājumiem sasniedza 8736N lielu spēku.