LATGALES POLITISKAIS KONTEKSTS STARPKARU LATVIJĀ - Ščerbinskis, Valters (Via Latgalica, 2017)
Pētījumā ir aplūkota Latgales politiskā vide starpkaru Latvijā (20. gadsimta. 20.–30. gados). Pētījuma mērķis ir izsekot latgaliešu politisko organizāciju darbībai, raksturojot to līdzdalību politiskajos procesos nacionālā līmenī, to politisko ideoloģiju, taktiku un stratēģiju, pieņemot lēmumus parlamentā. Visu demokrātijas laikposmu valsts parlamentā ir bijušas pārstāvētas politiskās partijas, kuras veidotas ar uzdevumu pārtsāvēt Latgales un latgaliešu intereses nacionālā mērogā. Neraugoties uz 15. maija autoritārā apvērsuma radītajām izmaiņām, arī 20. gadsimta 30. gadu otrajā pusē vairāki latgaliešu politiskie darbinieki turpināja atrasties politiskajā elitē un zināmā mērā ietekmēt politisko lēmumu pieņemšanas procesu. Lai saprastu latgaliešu politisko spēku iespējas un dinamiku, kontekstuāli ir aplūkots Latvijas politiskais spektrs, kas ļauj konkretizēt Latgales politisko organizāciju darbības praktiskos un teorētiskos aspektus. Tēmas izklāstā pievērsta uzmanība atsevišķu politisko spēku darbībai, evolūcijai, kā arī atsevišķu nozīmīgāko politiķu rīcībai un uzskatiem. Sīkāk ir aplūkots konservatīvais, liberālais virziens, kā arī sociālisti un latgaliešu nacionālisti, viņu politiskās organizācijas, nozīmīgākie līderi. Priekšlasījumā aplūkota arī latgaliešu politiķu darbība pēc 15. maija apvērsuma, analizētas viņu iespējas lēmumu pieņemšanas procesos, kā arī provizoriskā pretdarbība autoritārajai politikai.