PASĀKUMI LATGALES INFORMATĪVĀS TELPAS STIPRINĀŠANAI - Mjartāns, Dainis (Via Latgalica, 2017)
Latgalē krasi izjūtama divu atšķirīgu informatīvo telpu esamība, ko pastiprina brīvi uztveramās Krievijas un Baltkrievijas televīziju programmas, kā arī satelītoperatoru (viedkaršu) nelegālas koplietošanas tendences. Valsts mediju politikai jābūt vērstai uz ciešāku Latgales informatīvo sasaisti ar pārējiem Latvijas apgabaliem, garantējot, ka pierobežā dzīvojošie Latvijas iedzīvotāji tiek informēti par valstī notiekošajiem procesiem un starptautisko notikumu attīstību. Priekšlasījumā autors analizē pasākumus, kas veicami, lai mazinātu ārvalstu plašsaziņas līdzekļu ietekmi uz reģiona iedzīvotāju sabiedriskās domas veidošanu un veicinātu sabiedrības informēšanu par valstī un Latgalē notiekošajām sociālajām, ekonomiskajām un kultūras aktualitātēm. Nacionālās Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) izstrādātā Latgales elektronisko plašsaziņas līdzekļu programma ir vērtējama kā būtisks solis, lai nodrošinātu elektronisko plašsaziņas līdzekļu apraidi austrumu pierobežā, palielinātu sabiedrisko mediju auditoriju, nodrošinātu Valsts valodas likumā un Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā noteikto latgaliešu rakstu valodas kā vēsturiska latviešu valodas paveida saglabāšanu, aizsardzību, attīstību un lietošanu. Programma iezīmē konkrētus uzdevumus vietējo un reģionālo TV un radiostaciju satura stiprināšanai. Autora ieskatā Latgales elektronisko plašsaziņas līdzekļu programma attīstāma NEPLP un Kultūras ministrijas Mediju politikas nodaļas sadarbībā. Referātā autors analizē arī elektronisko plašsaziņas līdzekļu nepieciešamību latgaliešu valodā, raugoties no latgaliešu valodas lietotāju komunikatīvajām vajadzībām.